מהן דליות ברגליים?
דליות ברגליים, הידועות יותר בשם "ורידים ברגליים", הינם ורידים בולטים בצורה לא תקינה, הנראים כחבלים כחולים מפותלים ובולטים. דליות ברגליים הן בעיה אסתטית ורפואית שמטרידה אנשים רבים, בעיקר נשים.
מה שנראה לנו כגושים כחולים או סגולים שבולטים מתחת לעור לאורך הרגל, זהו בעצם סימן לאי ספיקה מסתמית ורידית; מצב שבו השסתומים של הווריד לא פועלים בצורה תקינה. זרימת הדם בוורידים אלו הפוכה, והוורידים עצמם מתנפחים ובולטים.
אי ספיקה מסתמית שגורמת לוורידים לבלוט היא בעיה גנטית שלא ניתן למנוע אותה. יחד עם זאת, התפתחות הדליות ברגליים מתרחשת גם כתוצאה מגורמים רבים נוספים שתורמים להחמרת הבעיה.
אחת הסיבות הבולטות להתפתחות אי ספיקה מסתמית ורידית קשה, שבאה לידי ביטוי בצורת ורידים נפוחים ובולטים מאוד ברגליים, היא היריון. הריונות ולידות, במיוחד מרובים, גורמים במקרים רבים להופעת הדליות.
העומס הרב שמופעל על הרגליים יחד עם שינוי הורמונלי הם חלק בלתי נפרד מכל היריון, הוא גורם סיכון משמעותי להופעת דליות ברגליים. דבר זה גם מסביר את העובדה מדוע הנשים מתלוננות על ורידים בולטים ברגליים כמעט פי שניים יותר מהגברים.
חשוב לציין שאף על פי שהיריון הוא גורם נפוץ לדליות, הוא איננו הגורם היחיד. משקל עודף, גם ללא קשר להיריון, יכול להוות גורם סיכון לא מבוטל.
מדוע מופיעות דליות ברגליים?
בין הסיבות שתורמות להתפתחות הוורידים ברגליים ניתן לציין עוד שני גורמים הפוכים כביכול. ורידים ברגליים מתפתחים גם כתוצאה מעבודה בעמידה וגם כתוצאה מישיבה ממושכת.
אנשים שעומדים רוב שעות היום גורמים לעומס יתר על הרגליים שפוגע ביכולת של "משאבת שרירים" שסוחטת בעיקר את ורידי השוק, והוורידים לעיתים לא עומדים בו, במיוחד כשיש נטייה גנטית להתפתחות אי ספיקה מסתמית ורידית.
מקצועות שונים שדורשים עמידה במשך מספר שעות רצופות, כגון מוכרים או דיילות, נחשבים למקצועות עם סיכון מוגבר לדליות ברגליים. אך גם המקצועות "הנוחים", בהם אנחנו יושבים שעות רבות בכיסא מול המחשב, לא פותרים אותנו מהסיכון.
ישיבה ממושכת גורמת להאטת זרימת הדם ברגליים, והדבר תורם להתפתחות אי ספיקה מסתמית ורידית. אנשים רבים גם יושבים בתנוחות לא בריאות, שפוגעות הן בעמוד השדרה, והן בזרימת הדם בגפיים.
ישנם גורמים נוספים שאף שלא נחשבים לגורמים עיקריים, אך גם הם תורמים להתפתחות הדליות, במיוחד במצב של נטייה גנטית ובשילוב עם גורמים אחרים שכבר ציינו. בין הגורמים האלה ניתן לציין העדר פעילות גופנית ואולי תזונה דלת ויטמינים וכו'. כל אלה פוגעים בזרימה תקינה של הדם בגוף ולעיתים מופיעים בשילוב עם עודף משקל.
כל זה יחד מהווה עומס יתר על מערכת כלי הדם. אך לא פעם האנשים מתחילים לדאוג לבריאותה של מערכת כלי הדם רק אחרי שמופיעים הסימנים הראשונים של אי ספיקה מסתמית ורידית או במילים אחרות, כשהם כבר מתחילים לראות ורידים נפוחים ברגליהם.
עלינו לזכור כי הוורידים ברגליים הם בעיה אסתטית ורפואית כאחד. לעיתים קרובות האנשים פונים לטיפול כי הבעיה מטרידה אותם רק מבחינה אסתטית. אכן, ורידים בולטים גורמים לנשים רבות להתבייש במראה הרגליים שלהן, ללבוש בגדים ארוכים ואף להימנע מפעילות שתדרוש מהן לחשוף את רגליהן, למשל, בילוי בים או בבריכה.
אך לבעיה אסתטיות עלולות להתווסף גם בעיות רפואיות. דליות ברגליים יכולות לגרום לגרד, צריבה, אי נוחות וכאבים. במקרים מסוימים המחלה מתפתחת עד כדי כיבים חמורים שדורשים טיפול ארוך ומורכב.
כשהמחלה מתפתחת על רקע הזנחה, כלומר היעדר טיפול הולם בשלבים הראשונים, ואף על רקע אותו גורם שהביא להתפרצותה, ההחמרה במצב מתרחש בהדרגה. כך למשל, אם הדליות ברגליים התפתחו בעקבות ישיבה ממושכת ללא פעילות גופנית, דבקות באורח חיים בעייתי תביא לפגיעה הולכת ומתמשכת במצב הוורידים ברגליים.
לא במקרה ההמלצה הראשונה של הרופא במקרה של ורידים בולטים ברגליים, היא להקפיד על אורח חיים שמיטיב עם מערכת כלי הדם: לרדת במשקל, לדאוג לתזונה עשירה בוויטמינים וכמובן, להקפיד על פעילות גופנית קבועה ותנוחות שלא פוגעות בזרימת הדם ברגליים.
לעיתים, כשמדובר בעבודה בעמידה והוורידים ברגליים שהתפתחו כתוצאה מעמידה ממושכת, יש צורך לשקול בכובד ראש המשך עבודה בתנאים כאלה או שימוש קבוע בגרב אלסטי. העדר טיפול בוורידים והמשך הפעלת הלחץ עליהם בעקבות עמידה במשך שעות רבות לא רק מחמירים את אי הספיקה הוורידית, הם לפעמים הופכים את העבודה עצמה לבלתי אפשרית.
אנשים שסובלים מדליות ברגליים ועובדים בעבודה הדורשת עמידה ארוכה מתלוננים לרוב על כאבים נוראיים בסוף יום העבודה, קושי לעמוד במהלך היום, עייפות קשה, אי נוחות וכבדות ברגליים שמקשה עליהם לתפקד. מדובר במבוי סתום. העמידה מחמירה את מצב הוורידים, והוורידים הופכים כל עמידה לקשה וכואבת עוד יותר.
לאנשים הסובלים מדליות ברגליים, יש סיכון מוגבר להופעת פקקת ורידית (קרישי דם) שיכולה להגיע לורידים עמוקים ואפילו לסכן את החיים (תסחיף ריאתי). אי ספיקה מסתמית בורידים שטחיים היא אחת הסיבות ליתר לחץ במערכת ורידית שלאחר שנים יכול לגרום לשינויים צלקתיים (טרופיים) בעור השוקיים תופעה המקדימה הופעת כיב כרוני (פצע) ורידי. כיב ורידי זו מחלה כרונית קשה הכרוכה בהרבה סבל ונכות לסובלים ממנה. קשה מאוד לרפא את הנגעים האלה בלי שיחזרו או יזדהמו.
הדרך הנכונה לפתרון המצב היא הקפדה על אורח חיים ששומר על הוורידים ברגליים, וכמובן גם פנייה לטיפול מקצועי. כפי שכל הגורמים שדיברנו עליהם, הם בעצם גורמי סיכון שתורמים להתפתחות מחלה בעלת אופי גנטי, כך גם טיפול בגורמי הסיכון בלבד מסוגל לסייע, אך לא לפתור את הבעיה בצורה יסודית. הטיפול בגורמי סיכון הוא חשוב מאוד, אך אינו מספיק. ככל שהמחלה חמורה יותר, כך חשוב יותר לא לנסות להסתפק בשינוי אורח החיים וביצוע תרגילים לשיפור זרימת הדם ברגליים, אלא לפנות לרופא מקצועי, מומחה בכירורגיית כלי דם המתמחה בטיפול בדליות ברגליים, שיכול לתת מענה הולם לבעיה.
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]
[…] דליות ברגליים […]