דליות בפות בהריון
מה זה דליות בפות בהריון, איך אפשר לזהות אותה, מה הסיבות להיווצרותה ואיך אפשר להימנע ממנה?
מה זה דליות בפות
דליות בפות היא תופעה מעיקה ומציקה, בה הוורידים בפות בולטים ומנופחים בגוונים של כחול וסגול. מדובר בתופעה מוכרת, ידועה ושכיחה אצל נשים בהריון בעיקר. כ-10% מהנשים בהריון חוות אותה, ואצל נשים שיש להן דליות ברגליים זה יכול להגיע גם ל-20% מהנשים.
הסיבות להופעת הדליות בפות בזמן הריון
תופעת דליות בפות בזמן הריון עלולה להיווצר כתוצאה מהסיבות הבאות או שילוב ביניהן:
סיבה ראשונה: במהלך ההיריון, ככל שהרחם גדל, הוא מפעיל לחצים עם המשקל הכבד שלו על הוריד הראשי בתוך הבטן, מה שמשבש את תהליך ניקוז של הוורידים.
סיבה שנייה: שינויים הורמונליים גורמים להיחלשות דופן הורידים וכתוצאה מכך להרחבה של הורידים הקיימים.
סיבה שלישית: מחסור בפעילות גופנית.
סיבה רביעית: עלייה בכמות הפלזמה ועלייה בזרימת דם בגוף אצל נשים בהריון. במהלך ההיריון נפח הדם עולה; זה קורה מכיוון שהגוף צריך יותר דם לעובר.
איך תדעי אם יש לך דליות בפות בזמן הריון?
קודם כל חשוב לדעת במקרה של חשד לדליות בפות – התופעה מתרחשת בדרך כלל החל מהשבוע ה-12 בהריון השני. אם את מרגישה שהפות שלך נפוח ויש לך שם כאבים בזמן תנועה, יש אפשרות שיש לך דליות בהריון בפות. אפשר לזהות את זה באמצעות כיוון מראה לשפתי הפות; במידה ותראי שם ורידים בולטים ונפוחים, כנראה שמדובר בדליות בפות.
אומנם יש סבירות גבוהה שהתופעה תעבור מעצמה לאחר הלידה, אך עדיין חשוב ללכת לכירורג כלי דם המתמחה בטיפול בבעיות ורידים (phlebology) ולקבל ממנו אבחון. במידה ואכן יש לך דליות בפות, יש לקחת בחשבון שמהריון להריון הסיכוי לחוות את התופעה הזו שוב הולך וגדל, ויכול להגיע עד 70% בהריון השישי.
האם דליות בפות בהריון זה מסוכן?
דליות בפות בזמן הריון היא תופעה נפוצה וידועה. הדליות אומנם כואבות ומציקות, אבל בדרך כלל אין סיבה לדאגה, ואפשר להמשיך לנהל חיי שגרה וגם לקיים יחסי מין. מה שכן – אם יחסי המין כרוכים בכאבים אז יש להימנע.
חשוב לדעת שברוב המקרים הדליות מתכווצות ונעלמות לאחר הלידה (בדרך כלל כ-6 שבועות לאחר הלידה). במידה והן לא נעלמות, ניתן לטפל בהן לאחר הלידה (לא ניתן לטפל בזמן הריון).
ברבים מהמקרים של דליות בפות מדובר בתופעה שעוברת עם הזמן, אך במקרים שבהם מתפתחים פצעים באזור או שיש כאבים קשים יש ללכת לרופא נשים ולבדוק.
חשוב לקחת בחשבון שבתקופת הריון קיימת קרישיות יתר (מצב שבו הדם נקרש בקלות או יתר על המידה). השינויים ההורמונלים בגוף, שהם אחת הסיבות האפשריות להיווצרות הדליות בפות, עלולים לגרום לקרישיות יתר, ולכן במקרים שיש נטייה משפחתית תורשתית לכך, חשוב לגשת לרופא ולהיבדק.
יש לדליות בהריון בפות טיפול?
בזמן ההיריון אי אפשר לטפל בדליות בשיטות פולשניות כמו ניתוח או הזרקות, (כי בטיחותם לא נבדקה בהריון) ולכן מה שניתן לעשות זה לנסות למנוע את התופעה מבעוד מועד, או למזער אותה במידה והתופעה מופיעה כבר בזמן ההיריון.
דרכים מומלצות שבעזרתן ניתן להקל ולעיתים אף למנוע דליות בפות הריון:
גרביים אלסטיות להריון (Maternity Pantyhose) – דרך נהדרת שאיתה אפשר להקל על המצב היא שימוש בגרביים אלסטיות, אלו גרביים שעוזרות לשפר את זרימת הדם. אגב, אפשר לעשות את זה כבר מתחילת ההיריון, וזה יכול גם למנוע את התופעה. ניתן להוסיף תמיכה מקומית לגרביון (Prenatal Cradle – Supporter) – אלו דברים שניתן לרכוש בחנויות אורטופדיות נבחרות, אין צורך במרשם מהרופא.
ישיבה ועמידה ממושכת – אפשר למנוע את הופעת הדליות על ידי הימנעות מעמידה ממושכת וגם ישיבה ממושכת ללא הפסקה. למעשה ישיבה ועמידה ממושכת אלו אחד הגורמים להיווצרות דליות אצל נשים שאינן בהריון- כמו מורות, ספריות, ספרניות וכן הלאה.
פעילות גופנית – כשיש דליות בפות בזמן הריון, פעילות גופנית כמו הליכה או שחייה במשך כחצי שעה מדי יום חשובה לזרימת דם תקינה ולכן יכולה למנוע את התופעה ובמידה וכבר נוצרה- יכולה להקל עליה.
כמו שנאמר, לרוב הדליות נעלמות מעצמן לאחר הלידה, עם זאת במקרים שבהם לאחר הלידה יש כאבים כרוניים באגן שלא מוצאים להם סיבה גינקולוגית- חשוב לבדוק אפשרות לתסמונת גודש ורידי באגן (Pelvic Congestive Syndrome). במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם מנתח כלי דם.
אם כך דליות בפות בהריון זוהי תופעה ידועה ומציקה, יש דרכים להימנע ממנה ובמידה ומופיעה יש אפשרויות להקל על הסבל שנגרם ממנה. מה שמקל ומשמח הוא שגם במקרים שבהם לא מצליחים למנוע את התופעה יש אפשרויות טיפול בהתערבות חיצונית, כך שיש פתרון.